Svierik / Ruoŧŧa / Svöörje

”Lagen borde utgå från urfolksrätt”

1:43 min

Sáminuorra vill att samernas urfolksstatus väger tyngre än rollen som nationell minoritet – det förklarade man på ett möte med kulturdepartementet igår. 

Igår hölls ett samrådsmöte mellan kulturdepartement och de fem nationella minoriteterna. Men ungdomsorganisationen Sáminuorra, som deltog i mötet, vill hellre att samer betraktas som urfolk än som en nationell minoritet.

– Våra rättigheter ska vara grundade på urfolksrätt framför allt, och i andra hand på minoritetsrättigheter. Våra rättigheter är egentligen starkare än vad lagen säger, i och med att vi är ett urfolk. Därför borde lagen om våra rättigheter utgå från urfolksrätt snarare än minoritetsrätt, säger Sáminuorras styrelseledamot Magnus Sandström.

Sametingets styrelse har nyligen beslutat man ska jobba för att all lagstiftning om samer ska utgå ifrån samernas urfolksstatus – och inte att man är en av de fem nationella minoriteterna. Med andra ord en linje liknande den som Sáminuorra nu för fram till regeringen.

Magnus Sandström menar att skillnaderna mellan de nationella minoriteterna kan göra att samrådet med regeringen blir lidande.

– Situationerna för de olika folken är väldigt olika. Många av oss lyfter också fram att situationen inom folken ser olika ut. Då blir det väldigt allmänt och lite trubbigt, kan jag tycka.

På samrådsmötet i Stockholm lyfte man också frågan om statens roll i det pågående Girjasmålet.

– I Girjasmålet var det mycket problematiska uttalanden från statens part och vi ser att vårt förtroende för regeringskansliet och staten minskar med sådana uttalanden, säger Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio