En halv miljon kronor till duodjimärket

1:48 min

Sametinget i Norge har beviljat en halv miljon norska kronor till Samerådet för att revitalisera kvalitetsmärkningen för sameslöjd.

Samerådet ska bland annat kartlägga hur duodjimärket har fungerat hittills och hur man skall göra i framtiden. Samerådets administrationschef Katarina Påve säger att det är nödvändigt att förnya sámi duodjimärket

 -  Det känns jättebra att få pengar till att revitalisera sámi duodji-märket.

Slöjdmärket ska fungera som bevis på att produkten är producerad efter traditionella samiska metoder. Sametingsrådet har gett 500.000 norska kronor Samerådet för att revitalisera märket.

Samerådet kommer att anställa Piia Nuorgam som projektledare i ett halvår. Hon är doktorgrads student och jurist från Rovaniemi/Roavvenjárga och har jobbat med sámi duodji tidigare.

Under arbetet kommer det att hållas tre seminarier med duodjiorganisationer ledare från hela Sápmi, Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

- Utifrån seminarierna kommer vi planera och utreda vad som har gjorts, hur har man jobbat i de olika länderna och vad ska man göra i framtiden, säger Katarina Påve.

Enligt Påve är det stora problem främst i Finland och Sverige med att många som inte är samer producerar och säljer samiskt hantverk som duodji.

Vidare säger Katarina Påve att man på seminarierna ska enas om hur duodjimärket skall förvaltas och hur man ska arbeta med det och utveckla det i framtiden. Förhoppningen är att det ska gynna samisk duodjinäring.

-  Att man verkligen ser att Samerådet måste jobba vidare med detta och ta sitt ansvar som ägare av duodjimärket och vi är ju en allsamisk organisation, vi ser ju allting i ett allsamiskt perspektiv, säger Samerådets administrationschef Katarina Påve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio