Kebnekaise drar ifrån i toppen

Den kalla sommaren har medfört att Kebnekaise, Sveriges högsta berg, har vuxit till sig. Sydtoppen ligger nu på 2 097,8 meter över havet, en hel meter över nordtoppen som består av fast berg.

-I fjol var skillnaden bara 70 centimeter. Sydtoppen har fått tre decimeter snö från i vintras som den har kvar, säger Gunhild Rosqvist, föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Trenden över tid är dock att sydtoppen krymper. De senaste 15 åren har den tappat i snitt en meter per år.

Inför årets mätning talades det om att nordtoppen kanske skulle ta över som Sveriges högsta punkt men så blev det alltså inte.
-Vilken topp som är högst, det är en turistfråga. Men för oss som forskar om effekter av klimatförändringar så är det här en symbol för att miljön förändras fort, säger Gunhild Rosqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio