Nöörje / Vuodna / Norga

Här får 16-åringar rösta

1:51 min

Idag hålls det val till kommun och landsting i Norge. I Kautokeino och Tysfjord får man rösta redan från det att man fyller 16.

I Norge får man rösta i allmänna val från det att man fyller 18 år. Men i år har man på prov sänkt rösträttsåldern till 16 år i flera kommuner runt om i landet – bland annat Tysfjord och Kautokeino.

En av de ungdomar som får rösta i år är Mirja Susanne Øxseth i Kautokeino. Hon menar att det är viktigt att få påverka samhället.

– Vi får vara med och bestämma vad som händer framöver, säger hon.

I förra veckan anordnades det valdebatt på gymnasiet i Kautokeino, nåt som förstagångsväljaren Øxseth tyckte var intressant.

– Vi fick veta mer om vad alla partier vill göra och vad de lovar, säger hon.

I Sverige har rösträttsåldern varit 18 år sen 1975, då den sänktes från 19 år, och frågan om tidigare rösträtt har diskuterats också i Sverige.

Till exempel får den som är medlem i Svenska kyrkan rösta i kyrkovalet från det att man har fyllt 16, och det har förslagits att sextonåringar skulle få rösta i val till Sametinget.

Magnus Sandström sitter styrelsen för ungdomsorganisationen Sáminuorra, som har diskuterat frågan.

– Vi är generellt positiva till utökat inflytande för samiska ungdomar. Det kan absolut vara en intressant tanke att se över sänkt rösträttsålder i Sametinget också, säger han.

Vilket intresse finns hos samiska ungdomar för sametingspolitik?

– Jag tror intresset för sametingspolitik är ungefär lika som i övriga samiska befolkningen, jag tror inte det skiljer sig nämnvärt, säger Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio