Nihkkáluokta/ Nikkaluokta

Slakta ren står på skolschemat

Slakta ren, ta vara på tarmar och vispa blod, det är en del av vad Kiruna sameskolas mellanstadieelever gjorde under sin skoldag i Nikkaluokta. 

- Ska jag börja här? frågar eleven Kristina Poggats-Sarri, när hon ska flå benen på renkroppen. Runt ställningen med renkroppen står Kiruna sameskolas mellanstadieelever för att se hur renägaren Pär Svonni gör när han slaktar. 

- Det är kul att slakta och samtidigt vara här ute, säger Kristina Poggats-Sarri, som går i årskurs sex. Hon berättar att det inte är första gången hon slaktar. 

Det är under en av höstens varmaste dagar som Girjas sameby har samlat till sarvslakt i Nikkaluokta i Gällivare kommun, och förutom renägare är också Kiruna sameskola på plats för att slakta. Sameskolan brukar köpa en slaktren för att lära eleverna att ta vara på kött, hud, bällingar, blod och tarmar. 

- Var är nu den där ändtarmen? undrar läraren Annette Svonni när hon och skoleleverna tar vara på tarmarna efter att magen tagits ut ur renkroppen. 

- Det här är vår kultur och renen är ju en av grundstenarna i vår kultur. Man lär sig inte slakta på en gång, men har man varit med då är det inte främmande. Det här är otroligt viktigt för våra samiska barn och även för sameskolan. Allt sker på samiska och köttet, blodet och tarmarna är något som vi kommer att använda på hemkunskapen, säger Annette Svonni. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio