Sverige / Ruoŧŧa

Trångbott på Migrationsverkets boenden

Hittills i år har det kommit mer än 50´000 flyktingar. Det skapar utmaningar för Migrationsverket som har i uppgift att ordna boende för de som behöver det. På Migrationsverkets mottagningsenhet i Kiruna är det plats för ca 1500 människor. 
En av de asylsökande i Kiruna som bott i en av boendena säger att ungefär 300 personer har kommit och gått under hennes tid. 

Vi knackar på ett av Migrationsverkets boenden i Kiruna och blir insläppta av två damer och en två-årig pojke. Vi presenterar oss och berättar vårt ärende, att vi vill se hur dom bor och fråga dom boende om deras situation. 

Kvinnorna som öppnar dörren är glada för besöket, men snabbt upptäcker vi att vi har svårt med kommunikationen. Två reportrar som inte är helt vana att tala engelska och att kvinnorna inte heller är det.

Emebet Fekadu från Etiopien kommer in i huset, hon har varit på stan en sväng. Hon talar bättre engelska än dom två kvinnor vi först talar med.

Hon visar oss runt i huset där dom bor, sexton personer varav tre är barn.
Huset är en vanlig villa, med ett kök, badrum på övervåningen, toalett och duschrum finns också på nedervåningen.

– Här bor jag och min dotter, jag kom till Sverige 2009 och då var jag gravid i femte månaden. Så hon är fött här i Sverige, berättar Emebet Fekadu.

Rummet är ganska litet, de har en säng där de sover båda två. En byrå, ett nattduksbord, en hylla och en garderob. Väggarna är prydda med bilder av dottern. Här bor dom, en kvinna och en snart sex-årig tjej.

– Det finns bara ett kök, så vi får vänta på tur för att laga mat, berättar Emebet Fekadu.

Kvinnorna är lite reserverade, men vi har ju svårt med språket. En av kvinnorna serverar oss te och hennes två-åriga son springer runt. Han är som andra barn, i början lite blyg, men efter ett tag så leker han glatt med oss. Han leker med kamerastativet och undersöker nyfiket mikrofonen och kameran. De två andra barnen som bor i huset är på skola och förskola.

Det är Emebet som pratar mest, kanske för att hon har bott i huset längst av dom alla.

– Jag var först att flytta in i det här huset, jag tror att ca 300 personer har flyttat in och ut medan jag har bott här, berättar Emebet Fekadu.

Emebet Fekadu är 33 år och har varit i Sverige i sex år. Hon har fått avslag på sin asylansökan.

– Svenska myndigheter erkänner inte min sak, men jag tackar gud och det svenska samhället och regeringen för att jag är vid liv, säger Emebet Fekadu.

Hon berättar att hon i hemlandet har läst ett och ett halvt år på universitet. Hon läste teknik och hoppas en dag att få fullfölja sin utbildning. Men det kan hon inte, inte i Sverige så länge hon inte har uppehållstillstånd.

– Jag vill lära mig svenska, jag har inget jobb, ingenting. Det här är inget liv, men jag vart ska jag åka, jag har ingenting, säger Emebet Fekadu.

Fekadu är gift, hon berättar att hon vet inte hur det är med hennes man, som är politiker och troligen kvar i Etiopien, han satt i fängelse då hon själv flydde. 

Hennes berättelse är stark, med tårar i ögonen berättar hon hur polisen kom hem till dem och frågade om hennes man och att hon skulle hjälpa dem. Hon kunde inte det, för att hon inte visste något om makens politiska värld. Hon berättar om våld och även sexuellt våld som polisen i hemlandet utövade på henne, innan hon bestämde sig att för att fly.
En bekant visste hur och förmedlade kontakt med en man som ville hjälpa henne att komma till Sverige. För 10 000 dollar gav han henne ett pass och tillsammans flög de från Etiopien.

Hon vågar inte åka till hemlandet även om hon längtar hem.

Köket är ganska stort, förutom dom fyra kylskåpen är det ett vanligt kök. Lite mer slitet än i dom flesta andra hem i Kiruna. Ett köksbord med plats för sex människor. Men sedan skiljer sig huset ganska mycket från vanliga familjehem. I hallen ligger inga skor, men dom är prydligt satt i en skohylla som hänger under taket. Inte som hos mig i min lägenhet med en människa och skor som ligger hulter om bulter.

Det finns två soffor i vardagsrummet av typen man ser på väntrum hos läkaren och ett bord. Inga mattor, det är alldeles kalt på väggarna och en liten tv på väggen.
Det märks liksom inte att det bor sexton människor här. De har varsina rum, men delar på kök, bad, vardagsrum och tvättrum.

De bor i en villa, på flera orter i Sverige har Migrationsverket fått hyra tillfälliga boenden, som det gamla hotellet i Porjus, som nu fungerar som korridorboende för asylsökande.

Migrationsverket har i uppgift att hjälpa dem som behöver tak över huvudet med en sängplats. Och med pengar i form av dagpenning om den asylsökande inte har egna medel.

Kommunerna där det finns asylboende ansvarar för att erbjuda barn i skolålder en skolplats. Men för dom asylsökandens vardag är det ingen som har ansvar för. Finns det inte frivilliga organisationer på plast som anordnar kurser eller träffar, får de fördriva tiden bäst dem kan. Språkkursen Svenska för invandrare är till för dom som fått uppehållstillstånd. Migrationsverket säger att de ska börja med språkkurser för asylsökande, så att de får lära sig vardagssvenska även innan de får sitt beslut.

En av kvinnorna lagar mat, kyckling och bröd som hon gjort en redning till med vetemjöl och kryddor. Hon bjuder oss på en tallrik, med en gnutta turkisk yoghurt till. Det smakar mycket gott, men ganska starkt.

Vi tackar för oss och går. Pojken vinkar glatt och ropar hejdå flera gånger till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: