Explosion i gruva - två blev instängda

0:33 min

Två personer blev instängda i Kristinebergsgruvan efter en explosion. Flera gruvarbetare fick dessutom ta skydd i säkerhetskammare. Vid 15.30-tiden var räddningsinsatsen över och samtliga kunde slussas upp.

Det var vid 13-tiden som larmet om en explosion nere i gruvan inkom. Enligt räddningstjänsten handlade det om en lastbil som av oklar anledning fattat eld.

När explosionen ägde rum befann sig 25 personer nere i gruvan, 1 200 meter under jord. 23 personer lyckades snart ta sig till en räddningskammare under jord. Två personer ska då ha blivit kvar i gruvan, varav en senare lyckades ta sig till säkerhet.

– Branden är släckt och man har påbörjat ventilation, men det är ju bökigt där nere, sa Gunnar Jonsson, stabschef vid räddningstjänsten i Lycksele vid 14.30-tiden.

Därefter tog sig räddningstjänstens rökdykare ner i gruvan och vid 15.30 meddelades att man undsatt samtliga, såväl personen i gruvan som de i räddningskammaren.

– Branden är nu släckt och samtliga är i säkerhet. All personal som befann sig nere i gruvan är nu på väg upp, säger Sunniva Haugen, gruvchef för Kristinebergsgruvan.

Vad som orsakade explosionen är i nuläget oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio