Vill ta Duodjimärket till en högre skyddsnivå

2:02 min

Det var glädjande att Samerådet fick en halv miljon kronor från Sametingsrådet i Norge för att revitalisera duodjimärket, säger Mari-Ann Nutti, verkställande direktör på sameslöjdsstiftelsen Sámi Duodji.

 - Vi har arbetat och pratat med Samerådet och våra systerorganisationer i över två år för att få till ett samarbete kring Sámi duodji-märket, säger Mari-Ann Nutti.

Sameslöjdstiftelsens verkställande direktör Mari-Ann Nutti, säger att när det gäller kvalitetssigillet Sámi Duodji på svensk sida av Sápmi så anser man att märket är ett väldigt viktigt och väl inarbetat varumärke och att arbetet kring märket är efterlängtat. Men det finns många frågor att diskutera så att man gör likadant och kvalitetssäkrar märket i hela Sápmi.

Mari-Ann Nutti säger att sameslöjstiftelsen vill att man går igenom bedömningskriterier och diskuterar juridiken kring varumärket, men också vilka sanktionsmöjligheter man har för att bemöta otillbörlig användning.

- Jag förväntar att vi tillsammans kommer fram till bästa sättet att arbeta med märket och en del av arbetet tillsammans med Samerådet är att försöka höja det till ett högre skyddsnivå, säger Mari-Ann Nutti.

Laila Wilks, slöjdare från Mittådalen, tycker att det är positivt att man nu skall revitalisera Sámi Duodji-märket, eftersom samiska slöjdare behöver en kvalitetsmärkning för duodji. Men det har inte fungerat så bra hittills menar Laila Wilks.

Märket ska vara ett bevis på att man har producerat sin slöjd efter traditionella samiska metoder. Men det finns många produkter som har märket fast de inte uppfyller kraven, menar Laila Wilks som vill se kriterierna innan hon eventuellt skulle söka sámiduodjimärket på nytt.

 - Jag har själv duodjimärket men jag har inte använt det i någon större grad, för det ger ingen status att ha märket, säger Laila Wilks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio