Statsbudgeten

Mer pengar till Sametinget och samisk kultur

2:30 min

Regeringen höjer anslaget till Sametinget med två miljoner kronor från nästa år.
Dessutom räknas bidraget till samisk kultur upp för första gången sedan 1993.
Detta är två nyheter som regeringen lägger fram i sin budget nästa vecka.

Förra veckan meddelade Sametingets styrelse att tingets budget pekar på ett underskott på närmare två miljoner kronor vid årets slut.

Nu kommer plåster på såren.

Regeringen aviserar en permanent höjning av Sametingets förvaltningsanslag på två miljoner kronor per år - det innebär att Sametingets budget för 2016 höjs från 38,5 miljoner kronor till 40,5 miljoner kronor.

Regeringen motiverar förslaget med att samerna sedan 2011 erkänns som ett folk i grundlagen vilket också innebär att Sametinget får ett större ansvar i arbetet med delaktighet och självbestämmande.

Dessutom har Sametingets arbetsuppgifter blivit fler med åren, vilket också motiverar anslagshöjningen menar regeringen.

För första gången sedan Sametingets inrättades 1993 räknas dessutom anslaget till samisk kultur upp.

Det betyder att budgeten ökar från 14,4 miljoner kronor till 15,4 miljoner från 2016.

Pengarna fördelas av Sametinget och används bland annat för fast finanisering av en samisk bibliotekskonsulent, Giron sámi teahter och till verksamhetsbidrag för samiska organisationer.

"Som förvaltningsmyndighet för samisk kultur har Sametinget en viktig uppgift att bidra till utvecklingen av ett starkt och mångfaldigt samiskt konst- och kulturliv. Till uppgiften hör särskilt att besluta om fördelningen av statens bidrag till samisk kultur. Sametinget vittnar om att allt fler organisationer och föreningar ansöker om verksamhetsbidrag. Men bidraget har inte uppräknats, dvs inte ökat, sedan Sametinget inrättades 1993," skriver regeringen i en promemoria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio