Budgetförslag

Karin Mannela: Det är ingen ökning av anslagen

3:47 min

Politiker i Sametinget välkomnar regeringens budgetförslag. Men samtidigt konstaterar de att det inte är tillräckligt.

Regeringen föreslår en miljon mer i kulturanslag från och med 2016. Det är ett anslag som Sametingets kulturnämnd förfogar över och delar ut till organisationer, föreningar och olika projekt.

Förslaget innebär att det statliga anslaget landar på 15.4 miljoner från och med 2016. Regeringen skriver i sin motivering att kulturanslaget inte har uppräknats sedan 1993.

Om det skulle ha gjort det så skulle anslaget idag ligga på cirka 18,5 miljoner, enligt SCB:s verktyg för prisomräkning. Och det är det kulturnämndens ordförande Karin Mannela (JoF) hänvisar till när hon menar att regeringens förslag egentligen inte innebär någon ökning av kulturanslaget.

 – Enligt mig så är det ingen ökning, men det är bra att det börjar gå åt rätt håll för det finns mycket att göra när det gäller utveckling av samisk kultur, säger Mannela.

Även Samelandspartiets Ingrid Inga är inne på samma resonemang.

 – Jag hade förväntat mig ett mycket större anslag, eftersom det inte har uppräknats någon gång tidigare, säger Inga som ändå ser det som positivt att anslaget föreslås bli större från och med nästa år.

Regeringen föreslår också två miljoner mer i Sametingets förvaltningsanslag, det vill säga till arbeten som utförs av myndigheten och Sametingets politiker.

Sametingets styrelsordförande Håkan Jonsson (JoF) välkomnar förslaget och menar att det kommer att stärka Sametingets arbete med att vara delaktig i utvecklingen av det samiska samhällslivet.

Men samtidigt går Sametinget mot ett underskott i årets budget och enligt Jonsson kommer delar av den föreslagna anslagsökningen att gå till att rätta upp ekonomin.

 – Även om vi får två miljoner extra så kommer vi att måsta jobba ungefär på den nivå som vi gjort under det här året.

Sametinget har i sina egna budgetplaner framhållit att det behövs en bugetökning till närmare 60 miljoner i förvaltningsanslaget. I det perspektivet är två miljoner inte så mycket.

 – Det är för lite medel med alla de arbetsuppgifter som vi har, men å andra sidan allting som är mer än det vi hade är ett steg framåt och jag är nöjd över att man från regeringens sida visar att man är för att utveckla Sametinget, säger Jonsson.

Inte heller Ingrid Inga tror att två miljoner kommer att märkas särskilt mycket, på grund av det underskott som Sametinget har.

 – Sametingets politiker och förvaltning får fortsätta att oförtrutet jobba för att få utökade anslag, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio