Projektpengar kan bli räddningen för Visit Sápmi

1:53 min

Nu väljer Visit Sápmis styrelse att driva vidare föreningen, trots att två av styrelsemedlemmarna hoppat av.

- Vid senaste styrelsemötet var stämningen för att hålla föreningen vid liv och jobba vidare för en fortsättning, berättar Jörgen Jonsson, styrelseledamot i Visit Sápmi och ordförande för Svenska Samernas Riksförbund (SSR).

Visit Sápmi startades för fyra år sedan som ett projekt av SSR och sydsamiska kulturcentret Gaaltije, för att utveckla turismen i Sápmi. De har bland annat varit med om att starta Sápmi Experience, en kvalitetsmärkning för samiska företag. I våras ombildades projektet Visit Sápmi till en intresseförening, men redan till sommaren valde två av Visit Sápmis grundpelare Dan Johansson och Lennart Pittja att hoppa av. Främsta orsaken till avhoppet var att det saknades finansiering från samiskt håll.

Både Johansson och Pittja skriver på Visit Sápmis hemsida att de under flera år försökt jobba för vikten att finansiera Visit Sápmi, men utan resultat.  Detta gjorde tillslut att bägge två valde att kasta in handduken.

För styrelsen är det nu viktigt att först hitta ersättare till Johansson och Pittja, säger Jörgen Jonsson. Förutom Jonsson sitter också Annelie Jonsson, ordförande för Slow Food Sápmi och Jerker Bexelius, från Gaaltije i styrelsen.

- Att utreda och se finns det förutsättningar för en fortsättning och ett intresse för en fortsättning bland turismföretagare och organisationer. I Sverige eller i Sápmi, säger Jörgen Jonsson.

Och räddningen för föreningen kan vara att driva det i projektform.

- Det är ju endast att söka finansiering i projektform, initialt. Nu har det blivit en ny period så vi ska titta på vad det finns för möjligheter att söka pengar i projektform och sedan eventuellt rikta en ansökan till Sametinget.  

Men när saker och ting börjar ske är ännu oklart.

- Vi får återkomma när vi börjar se konturerna av det här och när vi har enats om en framtid för föreningen, säger Jörgen Jonsson, styrelseledamot i Visit Sámi samt ordförande för SSR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio