Nöörje / Vuodna / Norga

Röda valvindar i Norge

Regeringspartierna backar och oppositionen kliver framåt i måndagens kommunalval i Norge.

På måndagen gick Norge till kommunval, och sett till landet som helhet betyder valet en tillbakagång för regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet, samt för deras stödpartier Kristelig Folkeparti och Venstre. 

Istället blev valet en framgång för oppositionen. Arbeiderpartiet ökar, liksom Senterpartiet och de båda vänsterpartierna Rødt och Sosialistisk Venstreparti. Den största ökningen på riksplanet gör Miljøpartiet De Grønne, som ökar med 3,3 procent. Miljöpartiet blir också vågmästare i Oslo.

Den största skrällen i de samiska kommunerna står socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) för. I Karasjok går man om Senterpartiet som största parti, något som kan leda till maktskifte.

– Jag vill inte säga om jag är ordförande ännu, men det är ju vanligt att det största partiet får ordförandeposten, säger Ap:s Svein Atle Somby till NRK Sápmi.

I Kautokeino ökar Arbeiderpartiet med 18 procent och blir störst i kommunen med sina 26,2 procent av rösterna.

– Nu måste vi se vad resultatet blir och efter det starta förhandlingar, men vi har sagt att om vi blir störst så ska vi ha ordförandeposten. Folk vill ha ändring, och därför har de röstat på oss, säger Arbeiderpartiets Johan Vasara till NRK Sápmi.

Näst största parti i Kautokeino blir Flyttsamelistan med 24,5 procent. Samefolkets parti, som dagens kommunstyrelseordförande Klemet Erland Hætta hör till, får strax över tio procent av rösterna i Kautokeino.

– Jag lägger inte skulden på någon annan än mig själv. Väljarnas dom är klar, de har inte gett oss fortsatt tillit, säger Hætta till NRK Sápmi.

Arbeiderpartiet blir största parti i alla samiska förvaltningskommuner utom Lavangen, där Senterpartiet blir störst, i Porsanger där Høyre blir störst och i Røyrvik där lokalpartiet Samarbeidslista i Røyrvik får flest röster.

Men trots att Arbeiderpartiet blir störst i Tysfjord verkar det bli en strid på kniven om vilka som ska styra kommunen. Enligt NRK Sápmi lyckas dagens kommunstyre med Ap och Tverrpolitisk liste bara samla åtta mandat mot oppositionens nio. Det efter att Ap har backat ungefär 4,6 procent från förra valet.

– Jag registrerar att vi har gått ned lite och jag är lite besviken över det, säger Ap:s Tor Asgeir Johansen till NRK Sápmi.

I Nordnorges största stad Tromsø ökar vänsterpartiet Rødt stort och når 14,4 procent av rösterna, något som tillsammans med Høyres stora tillbakagång verkar leda till maktskifte i kommunen.

– Vi ska använda makten till folkets bästa. Detta är en tillitsförklaring som vi aldrig har sett förr och vi tar den på största allvar, säger Jens Ingvald Olsen från Rødt till NRK.

Samtidigt rapporteras om lågt deltagande i valen. Enligt NRK ligger valdeltagandet strax under 60 procent – en av de lägsta siffrorna i historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio