Vill att Rönnbäcken blir naturreservat

Nu vill motståndare till gruvplanerna i Rönnbäcken att området blir ett skyddat naturområde. I ett naturreservatförslag som lämnats in till Länsstyrelsen i Västerbotten redovisas bland annat ett stort antal hotade arter.

I kölvattnet efter regeringens beslut - för ett par veckor sedan - om att Ojnareskogen på Gotland ska utses till Natura 2000-område, vill nu föreningarna Skydda skogen, Stoppa gruvan i Rönnbäck och Fältbiologerna att Rönnbäcken blir ett naturreservat.

- Området skulle ju ha varit skyddat för länge sedan. Det vet ju Länsstyrelsen om. Det har både Naturvårdsverket och Länsstyrelsen jobbat på tidigare, säger Marie Persson som är ordförande i Stoppa gruvan i Rönnbäck.

De motiverar naturreservatförslaget genom att platsen för den storskaliga nickelbrytningen är traditionellt samiskt område, att gruvan kan förstöra områdets naturvärden, dess attraktionskraft för turism och att det innebär en risk för alla som bor nedströms Umeälven.

För Marie Persson är det här ett sätt att få upp frågan på Länsstyrelsens bord.

- Och nu när gruvplanerna är pausade, då kan man jobba vidare med att skydda området och vi tycker att man har en skyldighet att se över det igen.

Under två somrar har föreningarna kartlagt naturvärdena i området och anger i reservatförslaget 53 hotade arter, som kärlväxten Spenslig fjällnejlika och den starkt hotade svampen Urskogsticka.

- Ur vår synpunkt från Stoppa gruvan i Rönnbäck är ju att man går vidare för att området ska skyddas för framtiden och att man respekterar urfolks rättigheter och mänskliga rättigheter, säger Marie Person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio