Svierik / Ruoŧŧa / Svöörje

Mikaelsson: Tror aldrig det har hänt förut

2:12 min

Statsministerns omnämnande av samerna vid regeringsförklaringen idag var det första i sitt slag, menar Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson.

På tisdagen läste statsminister Stefan Löfven (S) upp sin regeringsförklaring. I förklaringen ägnades ett särskilt stycke åt samerna och insatser för det samiska folket. 

– Samerna har en särskild ställning som Sveriges urfolk. Regeringen avser arbeta med att öka samiskt inflytande och delaktighet. Sametinget förstärks, sa Löfven. 

På plats vid regeringsförklaringen fanns, förutom statsråden och riksdagsledamöterna, också kungafamiljen. Sametinget representerades av ordförande Stefan Mikaelsson (MG), som menar att Löfvens uttalande om samerna var det första som har gjorts i samband med en regeringsförklaring.

– Jag tror aldrig det har hänt. Vi har varit en del av underhållningen vid riksmötets öppnande och först nu var det regeringschefen och statsministern Löfven som nämnde det, säger Mikaelsson. 

Vad har det för betydelse att samerna omtalas i regeringsförklaringen?

– Det har väldigt stor betydelse enligt mig, att vi är mer än underhållningen. Man visar respekt för oss, det sprider sig i ett samhälle när statsministern har den här formen av agerande. Det var ju inte så mycket, men det är en stor förbättring jämfört med tidigare år. Så jag hoppas att Stefan Löfven fortsätter på den här banan, säger Mikaelsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio