Ny sångtävling för minoritetsspråken

1:04 min

En ny sångtävling för minoritetsspråken i Europa har startats i och med att Liet International gått i graven.

Tävlingen är en del av den större minoritetsfestivalen Suns Europe som anordnas i slutet på November i Italien och arrangörerna letar just nu efter artister som kan och vill delta.

Pia Maria Holmgren representerade Sápmi i Liet Internationall för fem år sedan och så här tycker hon om att tävligen fortsätter även fast Liet International upphört.

- Det är jättebra att tävlingen fortsätter, den fyller en funktion. Tävlingen har en stor betydelse, att få träffa varandra och andra med olika minoritetsspråk. Det blir en samhörighet, det är något speciellt, säger Pia Maria Holmgren.

Suns Europe är en helt ny minoritetspråksfestival som anordnas den 25 november och är igång i två veckor. Hela arrangemanget avslutas med den nya sångtävlingen för minoritetsspråksartister runt om Europa.

Eftersom att Liet International har avslutats tog arrangörerna för Suns Europe över hela tävlingen och som kommer att byta namn men ha samma struktur som förut.

Organisatörerna letar nu efter artister och band som vill vara med och uppmanar dem att skicka in deras låtar.

Tävlingen hålls 11 december och en jury med representanter från alla minoritetsspråk korar vinnaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio