Nöörje / Vuodna / Norga

En röst avgjorde kommunval

En enda röst avgjorde valet i Skånlands kommun – nu kan kommunen få samisk skyltning och samiskt namn.

En enda röst avgjorde valet i Skånlands kommun i Nordnorge. Det var nämligen med en rösts marginal som vänsterpartiet Rødt fick behålla sitt enda mandat. 

Partiet kan nu bilda majoritet tillsammans med socialdemokratiska Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstreparti. Tillsammans samlar de tre partierna åtta mandat mot oppositionens sju. 

– Vi kräver att kommunen antar ett samiskt namn och att erkända samiska ortnamn ska skyltas. Vi önskar också att kommunen blir en del av det samiska förvaltningsområdet, säger Kjell Erland Pedersen i Rødt till NRK Sápmi.

Konstellationens största parti Arbeiderpartiet ställer sig positiva till förslagen om samiskt namn på kommunen och skyltning på samiska. 

– Vi är också öppna för att ta upp frågan om samiskt förvaltningsområde till behandling och utreda det, säger partiets Helene Berg Nilsen till NRK Sápmi.

Skånlands kommun ligger i Troms fylke och har knappt 3000 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio