Giron/ Kiruna

Rektor på Kiruna sameskola kräver fast anställning

Rektorn på sameskolan i Tärnaby har slutat och nu skriver också Kiruna sameskolas rektor Per-Åke Hultstedt och begär om entledigande, efter två månader som rektor. Men han kan vara villig att fortsätta om anställningsvillkoren ändras.

När Per-Åke Hultstedt sökte tjänsten som rektor på sameskolan i Kiruna var det en tillsvidaretjänst. När han skulle skriva på anställningsavtalet var det en provanställning.

- Sameskolstyrelsen hade ändrat det. En rektorstjänst måste ha stabil anställning för att ta de svåra beslut som behövs som drabbar personal, och då vill jag inte sitta på osäker grund, säger Per-Åke Hultstedt, som betonar att det inte handlar om att säga upp personal eller så.

Han har skrivit ett formellt brev och begärt enledigande från tjänsten som rektor på sameskolan i Kiruna. Men han kan tänka sig att ta tillbaka det om anställningsformen ändras till tillsvidare.

- Jag har sex månaders provanställning. En provanställning är inte stabil. När vet man om man har kvar sitt jobb. Det går inte. Det är samma sätt som med rutiner, en rektor måste vara trygg med sina rutiner.

Sameskolan i Kiruna har haft flera deltidsanställda rektorer under vårterminen. Dessutom slutade den ordinarier rektorn som ifjol jobbade deltid. Per-Åke Hultstedt pekar på brister i rutinerna på skolan eftersom omsättningen av personal varit stor.

- Det blir inte en stabil organisation när det är omsättning av ledare. Det är många ärenden som är rutinärenden. Vi måste komma till att få bra rutiner annars tar dessa ärenden för mycket energi av lärarna, energi som borde läggas på barnen.

- Jag har begärt om formellt entledigande men i brevet öppnar jag också upp för återtagande om anställningsvillkoren förändras. Det är enkelt. De får välja, säger Per-Åke Hultstedt.

Hultstedt jobbar fortfarande som rektor men tjänsten finns redan ute på arbetsförmedlingens hemsida. Där anställningsformen är en tillsvidareanställning. Annechatrin Brandén har inte gått att nå för kommentar idag då hon är på tjänsteresa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio