Föräldrar oroade över Tärnaby sameskola  

2:05 min

Rektorn har slutat, var fjärde barn bytte skola, sydsamiskaundervisningen sker på distans. Nu reagerar föräldrarna vid Tärnaby sameskola och kräver handlingskraft.

Rektorn tillika sydsamiskaläraren vid Tärnaby sameskola har slutat, språksituationen är komplicerad och många barn har bytt skola. Situationen beskrivs nu som akut av föräldrar som skrivit brev till både utbildningsdepartementet som Sameskolstyrelsen och kräver handlingskraft. Anders Östergren är en av brevskrivarna och han är orolig.

- Som förälder förväntar man sig att det samiska är norm på sameskolan och att det finns en språkmiljö på plats. Men nu finns inte det, säger Anders Östergren.

Tärnaby eller Deartná sameskola är en av fem sameskolor i landet. För några år sen hade Deartná sameskola 15 barn på förskolan. Nu är siffran nere i tre, och sex elever går på skolan från första till sjätte klass. De efter att flera föräldrar valde att ta bort sina barn från skolan, i ett slag försvann då en fjärdedel av barnen. Nu har rektorn Odd Willenfeldt slutat ett extra hårt slag då han också var sydsamiskalärare. Föräldern Anders Östergren menar att undervisning i sydsamiska på distans inte är tillräckligt.

- Att bara ha några språklektioner i veckan med en lärare som kommer dit då eller är på distans. Det gör ingen människa tvåspråkig. På sameskolan har man en möjlighet att skapa en språkmiljö så att barnen får samiskan naturligt även utanför språklektionerna.

Anders Östergren med flera föräldrar skriver nu ett brev till sameskolstyrelsen, sametingets styrelse, utbildningsdepartmentet, utbildningsminister Gustav Fridolin och kulturminister Alice Bah Kuhnke och vädjar om hjälp eftersom de oroas över Deartná sameskolas framtid och barnens samiskautveckling. I brevet kräver föräldrarna att det anställs minst en pedagog som kan sydsamiska.

- Vi måste väl ändå ha råd i Sverige att skapa en samisk skolmiljö söder om Jokkmokk. Om man inte där kan skapa en samiskspråkig miljö hur ska det då kunna gå till, säger Anders Östergren.

Föräldrarna och sameskolchefen Brandén ska nu träffas för ett möte om situationen på skolan. Vi har sökt Brandén för kommentar men inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio