Norge

Norge får bakläxa på utbildning i samiska

I en färsk rapport från Europarådet uppmanas Norge förbättra utbildningen i lulesamiska och sydsamiska. 

Rapporten är en utvärdering av hur den Europeiska stadgan om landsdels-och minoritetsspråk används i Norge och den innehåller bedömningar av myndigheternas engagemang och insatser för att stödja och skydda minoritetsspråken.

Men myndigheterna uppmanas arbeta hårdare för att förbättra undervisningen i lulesamiska och sydsamiska på alla utbildningsnivåer, i synnerhet genom att tillhandahålla undervisningsmaterial och utbilda lärare.

Utvärderingsrapporten lyfter fram åtgärder som gjorts för att främja användningen av nordsamiska, särskilt inom social- och hälsovården och för att blåsa nytt liv i östsamiska/skoltsamiska i samarbete med Finland och Ryssland. 

De norska myndigheterna uppmanas även att genomföra en strukturerad policy för kvenskan, inklusive en handlingsplan som prioriterar utbildning och stärker närvaron av kvenskan i etermedia.

Den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk är en konvention om skydd och främjande av traditionellt använda minoritetsspråk. Norge var den första staten att godkänna stadgan, som trädde i kraft i Norge i mars 1998.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio