Kiruna/Tärnaby

På kort tid har två rektorer på sameskolan slutat

3:11 min

På sameskolorna i Kiruna och Tärnaby har två rektorer slutat på kort tid. Det är beklagligt men det kommer inte att påverka undervisningen, menar både tillförordnade sameskolchefen Annechatrine Brandén och lärarförbundets arbetsplatsombud i Kiruna Anna Sara Baer.

Rektorn på Kiruna sameskola har sagt upp sig efter två månaders arbete och slutar den 1 oktober och i Tärnaby har rektorn också slutat efter cirka ett år på posten. Anna Sara Baer, arbetsplatsombud för fackförbundet lärarförbundet, säger att det är beklagligt att de är utan rektor igen men så länge de inte är utan ordinarie rektor för lång tid så känner hon ingen oro för att eleverna ska drabbas.  

- Vi har utbildade, erfarna lärare som vet vad de ska göra. Eleverna får den utbildning de ska ha och det är en bra utbildning. Likadant är det på förskolesidan, erfarna personer som har jobbat länge. Arbetet med eleverna och barnen på förskolan pågår som vanligt men det är klart,  en ledare saknas, säger Anna Sara Baer.

Så här svarar personalen på Dearnan Saemieskuvle och Naestie Aahrskuvle i ett mail om situationen med rektor som slutat på stående fot.

“Personalen på sameskolan och förskolan Naestie i Tärnaby känner ingen oro i nuläget för den uppkomna situationen, utan arbetar vidare med den pedagogiska utvecklingen genom att föra pedagogiska samtal dagligen. Hittills har vi fått bra stöd från föräldrar och ledning. För en kortare period fungerar det, men på längre sikt behöver vi en permanent lösning. Det är vår förhoppning att skolchefen och nämnden för Sameskolstyrelsen, vilka har det yttersta ansvaret i denna fråga, löser situationen så fort som möjligt”.

Rektorn i Tärnaby som har slutat har inte gått att nå för en kommentar och rektorn i Kiruna som ska sluta säger att orsaken till att han slutar är att han vill ha en tillsvidareanställning omgående och inte en provanställning på sex månader som sameskolstyrelsen kräver.

Tillförordnade skolchefen Annechatrine Brandén säger att det är högst olyckligt att det blivit så här men har inga planer på att ändra på provanställningskravet. Hon är dock lite orolig över att det är svårt att hitta kompetenta rektorer som stannar länge på sin post eftersom kontinuitet är viktigt i skolvärlden. Det är rektor som ansvarar för pedagogiken på skolan och som för utvecklingsprocesserna framåt så det är klart att det märks både för personal och i slutändan elever också om en skola blir utan ordinarie rektor en längre tid.

- När man har rekryterat en ny rektor så får man börja om från början igen. Även om grunderna finns på skolan så får man börja arbeta upp en relation med rektor och hitta varann och hur man ska arbeta, säger Annechatrine Brandén.

Anna Sara Baer intygar att det är jobbigt att starta om på nytt flera gånger efter varandra med ny rektor och nya rutiner. Hon och hennes fackförbund ser dock framåt med tillförsikt och har en tydlig bild av den kommande rektorn vid Kiruna sameskola.

- Hon eller han ska ha pedagogisk utbildning, kunna samiska eftersom det är viktigt för oss och ha lätt för att arbeta med människor eftersom det är en stor del av rektors arbete, avslutar Anna Sara Baer, arbetsplatsombud för fackförbundet lärarförbundet på Kiruna sameskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio