Liksjoe/ Likssjuo/ Lycksele

På måndag drar samiska veckan igång på allvar

1:44 min

Marita Stinnerbom, som är minoritetssamordnare på Lycksele kommun, menar att det bland annat handlar om att uppmärksamma det samiska i kommunen och skapa en mötesplats för samer.

 – Det händer massor. Vi får till exempel hit filmvisningen sju Sami stories, bara den gör ju att man bara vill åka hit. Och det händer så mycket saker så man vill ju känna sig som en del i gemenskapen helt enkelt, säger Marita Stinnerbom.

Marita Stinnerbom som sedan förra året är anställd på 50 procent av Lycksele kommun, som en spindel i nätet för de samiska frågorna, menar att stan utvecklat den samiska veckan.

Det blir bland annat samiskt slöjdcafé, diktuppläsning på samiska och slöjdutställning, bara för att nämna något som händer på vardagarna.

 – Sedan under helgen är det mängder med aktiviteter, det är försäljning av samisk mat, vi har renar på plats, vi har slöjdstiftelsen Sámi Duodji som kommer hit med Mánaid ráidu, vi läser samiska sagor på biblioteket, lassokastning, vi har sju Sami stories som nattbio på kvällen, och allt det här anordnar Lycksele sameförening på ett jättebra sätt, säger Marita Stinnerbom.

Hur kommer det märkas för den vanliga Lyckselebon att det är samisk vecka, kommer det synas?

 – Absolut kommer det att synas. Det syns ju också med marknadsföringen som vi gör. Vi sätter upp renhornen i rondellen, det är som starten, att tala om att nu startar någonting, nu är det samiska aktiviteter. Det symboliserar också att rentjurarna under den här tiden samlar ihop vajorna under brunstningstiden, de ska para sig och göra nya kalvar. Men helt klart kommer Lyckseles befolkning att märka det och vi har många besökare på samevistet under marknadsdagarna, säger Marita Stinnerbom, minoritetssamordnare i Lycksele.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio