Nöörje / Vuodna / Norga

Norsk björnskit kan ge 2000 kronor

I Norge kan en hög björnskit vara värd 2000 kronor – nu vädjar staten jägare att ta prover på avföringen.

I Norge ansvarar Statens naturoppsyn för övervakningen av stora rovdjur. Myndighetsorganet uppmanar nu jägare och andra som rör sig i skog och mark att plocka på sig björnskit. Det för att myndigheten ska kunna analysera björnarnas DNA.

– Man behöver inte ta hela bajskorven. Sätt en liten bit av skiten, ungefär lika stor som en tumme, i en ren platspåse och märk med datum och plats, säger Magne Asheim på Statens naturoppsyn till tidningen Ávvir.

Provtagaren uppmanas också ta en bild av avföringen och därefter frysa ner provet. De finnmarksbor som bistår med prover är med i en utlottning av fem vinster à 2000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: