Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Rektorsfrågan till arbetsdomstolen

1:58 min

Turerna kring tillsättningen av en rektor vid sameskolan i Jokkmokk fortsätter. Nu går fackförbundet ST till arbetsdomstolen och kräver skadestånd för en av sina medlemmar.

Den 11 januari i år skriver Magnus Vannar under ett anställningsavtal för tjänsten som rektor vid sameskolan i Jokkmokk. 

Två veckor efter det beslutar Sameskolstyrelsens ordförande att anställa en annan sökande, Elsy Labba, på samma tjänst.

I praktiken innebär detta att Vannar inte kan börja på jobbet han har skrivit under kontrakt för.

– Vi anser att vår medlem fick ett anställningsavtal och blev anställd. Sen fick han aldrig tillträda den anställningen, och det är samma sak som att arbetsgivaren har avskedat honom, säger fackförbundet ST:s förbundsjurist Anders Hult.

Elsy Labba, som anställdes på rektorstjänsten, har fått 80 000 kronor i skadestånd då man menar att hon har kränkts och lidit skada av arbetsgivarens agerande kring rektorstillsättningen.

Och nu står det alltså klart att Magnus Vannars ärende kommer gå till arbetsdomstolen. Där kräver man 120 000 kronor i så kallat allmänt skadestånd.

– Många kallar det för "sveda och värk", det heter inom arbetsrätten allmänt skadestånd. Och så yrkar vi också ekonomiskt skadestånd för den faktiska ekonomiska skada som han lider genom att inte ha fått den lönen som han skulle ha fått, säger Anders Hult.

Hur ser du på de bakomliggande faktorerna, turerna i Sameskolstyrelsen?

– De vet jag inte mycket om, och de saknar också betydelse i det här målet. Vad det här målet gäller är om vår medlem hade anledning att tro att det här anställningsavtalet inte skulle vara korrekt, säger Hult.

Sameradion & SVT Sápmi har sökt ledamöterna i nämnden för Sameskolstyrelsen för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio