1 av 2
Mariann Lörstrand, Arvidsjaur Foto: Maret Steinfjell/Sameradion&SVT Sápmi
2 av 2
Föräldern Mariann Lörstrand i Arvidsjaur krigar för samisk undervisning Foto: Maret Steinfjell/Sameradion&SVT Sápmi
#eatnigiella

Anmäler kommunens bristande språkundervisning

Allt fler barn i Sverige vill lära sig samiska. Men inte alla kommuner klarar av att erbjuda samisk undervisning. I Arvidsjaur har föräldrarna börjat ge upp hoppet om den undervisningen för sina barn och ser lösningen i att anmäla kommunen.

Ett nytt läsår har startat. Men Mariann Lörstrands barn i Arvidsjaur har ännu inte fått börja läsa samiska. Det är inget ovanligt.

- Det är oacceptabelt. Jag planerar att anmäla kommunen till diskrimineringsombudsmannen och skolinspektionen. Det är jättetråkigt att man måste göra så, säger Mariann Lörstrand. 

Sameradion & SVT Sápmi har tillsammans med SR Sisuradio granskat språkförvaltningskommunerna. Granskningen visar att nu vill fler barn och unga läsa samiska, i en del kommuner fungerar det men inte alla. I Arvidsjaurs kommun väntar sjutton elever på samisk undervisning. 

- Önskescenariot hade det varit att inte behöva söka personal inför varje år, utan att det finns en kontinuitet, så det är vi absolut inte nöjda med. Men som det ser ut nu har pite- lule- och umesamiska personal inom kommunförvaltningen som kommer bedriva den här undervisningen och kontakt har tagits med Sameskolstyrelsen om fjärrundervisning i nordsamiska, säger Arvidsjaur kommuns vikarierande skolchef Ulrika Hallnor. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista