Åsele / Sjeltie. Foto: Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
Åsele / Sjeltie. Foto: Sameradion & SVT Sápmi.
Brage Sundberg, Åselepartiet. Foto: Privat
2 av 2
Brage Sundberg, Åselepartiet. Foto: Privat
Sjeltie / Åsele

Regeringen nobbar Åseles planer

1:46 min

Åsele blir inte en samisk förvaltningskommun – trots att man ansökt hos regeringen.

Åsele blir inte en samisk förvaltningskommun – det står klart efter att regeringen på måndagen presenterade nästa års budget.

Åsele är en av två kommuner som ansökt om att ingå i det samiska förvaltningsområdet. Om regeringen hade godkänt ansökan hade det bland annat inneburit rätt till äldreomsorg och förskola på samiska i kommunen. Men småbarnsföräldrar och äldre i Åsele får nu vänta.  

– Eftersom vi gärna ville bli en samisk förvaltningskommun, och var beredda att ta det ansvaret med hjälp av de resurser man kunde få, är vi självklart besvikna över att det inte prioriteras i regeringens budget. Det hade vi inte hört någon signal om eller väntat oss, säger kommunstyrelsens ordförande Brage Sundberg.

Inte heller Sundsvall, som också hade ansökt om att bli samisk förvaltningskommun, kommer omfattas av rätten till förskola och äldreomsorg på samiska.

Totalt är det åtta kommuner runt om i landet som hade ansökt om att ingå i förvaltingsområdena för minoritetsspråken samiska, finska och meänkieli. Att utöka med de åtta kommunerna skulle ha kostat staten sex miljoner kronor, men dom pengarna finns alltså inte med i statsbudgeten.

– Det känns lite snopet. Det borde ju rulla oavsett regeringars budget, säger Brage Sundberg, Åselepartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista