USA

Helgonförklaring upprör urfolk

Under påvens besök i USA väntas påven helgonförklara den spanska 1700-talsmissionären Juniper Serra. Det har upprört urfolket i Kalifornien.

Efter att ha välkomnats på röda mattan av USA:s president Barack Obama på flygplatsen fortsatte påvens färd in mot den amerikanska huvudstaden i betydligt mer blygsam stil. Franciskus skippade limousinen för en svart Fiat som tog honom in till Washington där han på torsdag ska hålla tal inför kongressen.

Påven, som precis kommer från ett besök på Kuba, har ofta predikat medkänsla och fokuserat på flyktingskrisen och klimatfrågor. Han har även riktat udden mot kapitalismen, vilket upprört delar av den amerikanska offentligheten som misstänker honom för att sprida vänsteråsikter.
-Jag följer bara kyrkan, säger påven.

Under besöket i USA väntas även påven helgonförklara den spanska 1700-talsmissionären Juniper Serra. Det har upprört ursprungsfolket i Kalifornien, där Serra anklagas för att ha bidragit till slaveri och utrotning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".