Inger Susanna Nutti. Foto Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Inger Susanna Nutti. Foto Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Nils Wasara Hammare. Foto Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Nils Wasara Hammare. Foto Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
#eatnigiella

"Språkutvecklingen måste vända"

2:13 min

Samiskan är i en mycket sämre sits nu än för fyrtio år sen. Även där det nordsamiska språket är som mest levande idag. Det vittnar samiskaläraren Inger Susanna Nutti i Karesuando om. 

Att samiskan är ett hotat språk har varit känt länge. Och även längst i norr i Karesuandoområdet, där nordsamiskan har ett starkt fäste, ser läraren Inger Susanna Nutti att språket har försämrats kraftigt sen hon blev lärare för snart fyrtio år sedan.

Barnen har ett mycket fattigare språk, säger Inger Susanna Nutti som har sett att svenska språket påverkar samiskan mycket och att barnen har svårt med samiska ändelser bland annat. Nu vill hon och Nils Wasara Hammare, rektor på Karesuando skola, att något görs för att vända utvecklingen då både lärare, läromedel resurser och även politisk vilja saknas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista