1 av 2
Nils Joel Partapuoli och Therese Labba får samiskundervisning. Foto: Anette Niia/Sameradion&SVT Sápmi
2 av 2
Nils Joel Partapuoli och Therese Labba får samiskundervisning. Foto: Anette Niia/Sameradion&SVT Sápmi
#eatnigiella

Äntligen fungerande samiskundervisning

Ofta saknar man både lärare och läromedel för samiskundervisning. På Kirunas gymnasium har man i år löst undervisningen och det märks bland förstaårseleverna.  

Therese Labba och Nils Joel Partapuoli går första året på gymnasiet i Kiruna. Två gånger i veckan får de läsa samiska som modersmål. De är nöjda med att undervisningen har fungerat sen skolstarten. 

Rektor Mariann Stöckel är nöjd att de nu har en lärare, som även är legitimerad. I år har de lyckats. En lärare i andra ämnen tog också på sig samiska. Men tjänsten som samiska lärare är inte fast. 

- Inte som det ser ut nu. Det här är nånting som vi på Lapplands gymnasium måste se över under läsåret, säger Mariann Stöckel. 

Men undervisningen har inte fungerat för alla. Nadja Blind Labba som går sista året på gymnasiet får inte läsa samiska. 

- Jag sökte modersmålsundervisning men fick inte det. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista