Samiska flaggor framför Uppsala domkyrka. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Samiska flaggor framför Uppsala domkyrka. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Svierik / Ruoŧŧa / Svöörje

Kyrkan kan anta ILO 169

"Skulle kunna vara en inspiration för andra markägare"
3:17 min

Förra året sa Svenska kyrkan nej till en svensk ratificering av ILO 169 – nu tar man ett steg i motsatt riktning. I en ny rapport slås istället fast att kyrkan kan gå i spetsen för att tillämpa konventionen.

I vintras sa Svenska kyrkan nej till att jobba för en svensk ratificering av ILO 169, men i en ny rapport från kyrkan ställer man frågan hur man skulle kunna tillämpa ILO-konventionens regler – oavsett hur svenska staten ställer sig i frågan.

– Det är inte ovanligt att olika organisationer väljer att tillämpa internationella konventioner, även om staterna inte har ställt sig bakom dom, säger juristen Marie Hagsgård som har författat rapporten.

Hon menar att kyrkan kan bli en föregångare för ILO-konventionen i Sverige. Det genom att kyrkan ska bli bättre på att samråda med samebyarna, exempelvis i samband med skogsavverkningar.

– Då skulle man också kunna vara en inspiration för andra markägare att försöka sig på såna här fördjupade samråd, som kan leda till minskade konflikter i hela renskötselområdet.

Alla pratar om samråd, varför skulle de här samråden vara annorlunda?

– I ILO-konventionen står det väldigt mycket om samråd. Det står bland annat att det inte duger att markägaren bara informerar om vad som kommer ske, till exempel skogsavverkningar eller markberedning. Samråd enligt internationell rätt innebär att urfolket får möjlighet att påverka de åtgärder som planeras, säger Hagsgård.

Kyrkan har tidigare fått kritik från Svenska Samernas Riksförbund för att man inte har klassificerat sin skog enligt den så kallade FSC-märkningen, och på så vis stärkt samernas ställning i samtalen med kyrkan. Marie Hagsgård menar att en FSC-märkning av kyrkans skog skulle gå i linje med ILO 169.

– En möjlig väg för att tillämpa ILO 169 är ju att ansluta sig till den certifieringen.

Skulle kyrkan inte förlora på att lämna ifrån sig makt till samebyarna?

– Det beror på hur man ser på makt. En makt som utövas så att det uppstår konflikter brukar inte vara bra för någondera part. Konflikter tar mycket kraft och kan försvåra markanvändningen, även för markägaren. Lyckas man uppnå en förvaltning av marken där man minskar konflitkerna, och gör det i samförstånd, då tror jag det är en win-win-situation, säger Hagsgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".