Håkan Jonsson
Håka Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Sametinget

Het budgetdebatt i Sametinget

2:31 min

Vid Sametingets plenum i Lycksele kritiserade igår Ingrid Inga i Samelandspartiet den politiska ledningens nya arbetssätt när det gäller budgeten för nästa år - som innebär att styrelsens förslag till budgetramar klubbas först i februari när verksamhetsåret redan börjat. Storm i ett vattenglas menar styrelseordförande Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna.

Sametingets plenum diskuterade igår alltså preliminära budgetramer för nästa år.

Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga gillar inte att ramarna beslutas först i februari.

- Det här får ju konsekvenser för tredje man i det samiska samhället, kulturrådet, på vilka ramar ska dom besluta om stöd till olika föreningar och olika organisationer, säger Inga.

Först vid plenum i februari vill Sametingets styrelse lämna förslag till siffror inom budgetramarna för nästa år något som oppositionspartierna Samelandspartiet, Vuovdega och Guovssonásti, inte ställde upp på.

Istället lämnade de in ett motförslag som innebar att preliminära ramar för budgeten istället utgår från förra årets budget, något som ledde till debatt. Men styrelseordförande Håkan Jonsson tycker det var en ickefråga.

- Det här är en storm i ett vattenglas. Här ser man alltså chansen att debattera något som inte har så stor betydelse."

Håkan Jonsson menar att plenum i februari kommer att fatta beslut om rambudgeten, men att styrelsen - som är ansvarig för den ekonomiska förvaltningen - i höst kommer att lägga ett förslag.

- Som kommer att vara preliminär fram till plenum i februari, säger Håkan Jonsson.

Men är inte det här att skjuta upp budgetarbetet tills året redan har börjat?

- Nej, det är som jag säger. Det är styrelsen som är ansvarig för den ekonomiska förvaltningen och styrelsen kommer naturligtvis att ta en preliminär budget under senhösten så det är inget märkligt egentligen. På det här sättet har vi ingen beredning av ärendet, på det sätt som dom vill arbeta och det gör ju att vi tar bara siffror från luften och det har ingen verklighetsförankring, säger Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista