Aino Danielsen från Guttu, Elgå är lärare i sydsamisa vid Aajege, språ- och ressurscentrum i Röros. Foto: Inga Marja Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
På torsdag debuterar hon som sydsamisk programledare när Norges största lokalradio - Nea Radio börjar med en halvtimmes sändning på sydsamiska. Foto: Inga Marja Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Sydsamisk mediesensation

Aino Danielsen orre barkoem bijre
6:59 min

I norska Röros sker en sydsamisk mediesensation denna vecka. På torsdag kväll får samerna i Rörosområdet på norska sidan 100 % bättre medieutbud på sydsamiska. 

Det är lokalradiostationen Nea radio, som är Norges största, som börjar sända på sydsamiska. På torsdag debuterar Aino Danielsen on air.

- Nu är jag mest stressad, jag vill att sändningen ska bli så bra som möjlig eftersom så många sagt att de kommer att lyssna, säger den nya journalisten. 

Den nya radiorösten sydsamerna nu får höra tillhör Aino Danielsen. Hon är 23 år och från Guttu, Elgå  som är det absolut sydligaste bosättningsområdet i Saepmie där det kontinuerligt varit samisk närvaro fram till idag. Hon bor numera i Röros - sju mil från Funäsdalen.

Nea radio har en längre tid försökt att rekrytera en sydsamisk journalist, men lyckades först när de startade ett samarbete med språkcentrat Aajege, som är en del av gymnasiet i Röros. Ursprungligen är Danielsen lärare i sydsamiska på språkcentrat. 

- Jag kom på att vi hade behövt ett bättre utbud på radio, och tänkte att det är väl bara att prova, säger hon friskt. 

Det är den starka och seriösa satsningen på sydsamisk revitalisering i Norge som börjar bära frukt eftersom ungdomen som fått en starkare modersmålsundervisning börjar bli vuxna och deras språkkunskaper kommer samhället till nytta.

Elgå hade i tio år undervisning för elever som inte hade samiska som modersmål, all undervisning på samiska. Detta resulterade att en hel ny generation blev talare av sydsamiska även om föräldragenerationen inte talat samiska med sina barn. 

På torsdag kväll kan man höra sändningen, även via nätet för den som är nyfiken. Det finns en sannolikhet att man kan höra delar av Aino Danielsen och Nea radios sydsamiska material, eftersom kanalen har ett samarbete med NRK Sápmi om att dela material. Det är idag NRK Sápmi som producerar Sveriges Radios sydsamiska material. 

- Vi har inget namn på programmet än, vi hade tänkt "Åarjel-biegke" men det var så likt NRK:s sydsamiska programs navn Åarjel-faaroe, så vi är öppna för förslag, skrattar chefen på Aajege - Toini Bergström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".