Håkan Jonsson
1 av 3
Håkan Jonsson får en förminskad styrelse att styra över fram till nästa plenum när styrelsefrågan åter kommer upp. Foto: David Rydefalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Oppositionen
2 av 3
Marita Stinnerbom, Ingrid Inga och Jan Rannerud. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Sametinget

Styrelsekris i Sametinget - oppositionen hoppar av

Ingrid Inga: Styrelseordföranden ger ingen information
2:36 min

Oppositionspartierna Sámiid Riikkabellodat, Guovssonásti och Vuovdega avsäger sig sina platser i Sametinget styrelse. Styrelsens arbetssätt gör det omöjligt att sitta kvar menar partierna.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson i Jakt- och Fiskesamerna menar att det var väntat.

- Jag hade väntat mig att avhoppet hade kommit tidigare, säger Håkan Jonsson som menar att de andra partierna inte är vana att inte få bestämma.

Han menar att de tre partierna som hoppat av har svårt att kompromissa, men oppositionspartierna som nu hoppat av menar att de inte får någon insyn i övriga styrelsens arbete.

- Vi är väldigt öppna i vårt arbete, men det är väldigt svårt att kompromissa när vi inte vet vad vi ska kompromissa om, säger Marita Stinnerbom i Guovssonásti.

Efter en inskolningsperiod under mandatperionden menar Sámiid Riikkabellodats ordförande Ingrid Inga att hon förväntat sig att styrelseordförande Håkan Jonsson ska börja arbeta på ett korrekt sätt, men att det har inte har skett.

- Vi har en styrelseordförande som inte ger någon information. Vi har inte information om vad Styrelseordförande arbetar med, säger Ingrid Inga.

Jan Rannerud, ordförande i Vuovdega, menar att det inte varit någon vettig arbetsmiljö i styrelsen och att oppositionen i princip suttit med och lyssnat på det som sägs.

- Vi får ingen information, dåligt bemötande helt enkelt. Man är inte van att på den här nivån få utskällningar och tillrättavisningar för att man ställer frågor, säger Jan Rannerud.

Men att inte oppositionspartierna är delaktiga är helt felaktigt menar Håkan Jonsson

- Den här falangen är van att alltid få bestämma och nu sitter man i en situation där man måste kompromissa och ibland inte få igenom sina beslut och då pratar man att det är demokratiproblem, säger han.

Nu kommer de tre partierna som hoppat styrelsen att istället bedriva sin opposition ifrån talarstolen på plenum. Också Torkel Stinnerbom, i Samelandspartiet, avsäger sig uppdraget som ordförande i rennäringsnämnden med omedelbar verkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".