Varg. Foto: MacNeill Lyons/TT / NTB Scanpix
1 av 2
Torkel Stinnerbom, rennäringsnämdens ordförande. Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Torkel Stinnerbom. Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi
Ruoŧŧa / Sverige

Torkel Stinnerbom: 300 vargar är för mycket

Även om Naturverkets bedömning är lägre än dagens vargstam så litar inte Torkel Stinnerbom på att regeringen skulle minska på vargstammen, en minskning som han tycker behövs.

Naturvårdsverket har gjort en ny bedömning om hur många vargar som behövs för att bevara vargstammen i Sverige. I en rapport till regeringen skriver Naturvårdsverket att det behövs minst 300 vargar.
I dagsläget uppskattar Naturvårdsverket att det finns kring 400 vargar i Sverige.

Torkel Stinnerbom är ledamot i sametingets rennäringsnämnd, han tycker att hanteringen av vargstammen är ett problem.

– Vargstammen är för stor i Sverige, problemet är att dom vargar som finns i dag spiller över till renskötselområdet, vargar flyttar ju från reviren. Det innebär att rennäringen blir störd. Det beviljas skyddsjakt, men skyddsjakt är ingen lösning, säger Torkel Stinnerbom

Riksdagen beslöt för några år sen att Sverige skulle ha minst 270 vargar för att bevara vargstammen. Det kritiserade EU-kommissionen, dom ansåg beslutet vara politisk och att den inte hade någon vetenskaplig grund. 

– Den jakt som bedrivits efter riksdagens beslut om minst 270 vargar, visar att man inte jagat för att minska på vargstammen utan att man jagat för att den inte ska öka för snabbt, säger Stinnerbom.

Naturvårdsverket lät två forskningsgrupper göra en sårbarhetsanalys. Båda forskargrupperna står bakom slutsatsen att det behövs minst 300 vargar för att bevara vargstammen. 

Den svenska vargstammen är inte genetisk hållbar, då väldigt få nya vargar invandrar till Sverige och tillför nytt blod till stammen.

Förutsättningen till att det ska räcka med 300 vargar, är att det kommer in minst en varg, minst vart femte år, som inte är besläktad med den svenska vargstammen. Detta för att öka den genetiska variationen.

– Det som är viktigt och som man måste komma ihåg är att invandringen av varg måste fungera. Gör den inte det, då behövs många fler vargar, säger Maria Hörnell Willebrand till Ekot. 

– Naturvårdsverket har till uppgift att se till att det kommer invandrande vargar. Man kan inte bara låta dagens vargstam växa som den är. Men hur man ska se till varginvandring är upp till Naturvårdsverket. Så klart tillsammans med samebyarna om man ska ha en invandring genom renskötselområdet, säger Torkel Stinnerbom. 

I regeringspropositionen från 2013 öppnar Sverige upp för att det kan tillåtas vargrevir i hela renskötselområde om det inte utgör skada för rennäringen.  

– Junselevargen som hade revir i renskötselområde, var ett misslyckande. Det kostade ofantligt mycket pengar och gav inget resultat i slutändan, säger Torkel Stinnerbom.

Torkel Stinner har ingen förväntning att regeringen eller riksdag kommer besluta om att minska på vargstammen. Även om han tycker att en minskning behövs.

– Min erfarenhet av svenska rovdjurspolitiken och särskilt när det kommer till varg, så har inga styrande block hitintills minskat på vargstammen. Jag tror inte det händer nu heller, säger Torkel Stinnerbom. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista