Renar
Renar
Nobelpriset 2015

Renarna har fått hjälp av Nobelpris-vinnare

Det ämne som används för att bekämpa allvarliga tropiska parasitsjukdomar hos människor hjälper också renar. Det är upptäckten av detta ämne som nu belönas med 2015 års Nobelpris i medicin.

Det är forskarna William C. Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu som får dela Nobel priset i medicin.  William Campbell och Satoshi Ōmura får priset för sina upptäckter rörande en ny behandling mot infektioner orsakade av parasitmaskar och Youyou Tu för sina upptäckter rörande en ny medicin mot malaria.

Två av forskarna, Omura och Campbell är även forskarna bakom avmaskningsmedlet och parasitbekämpningsmedlet Ivomec. Det skriver Sametinget på sin webb.

Ivomec är verksamt mot spolmask, blodmask och styngflugelarver, vilken används inom rennäringen mot kormflugan. Kormflugan är en av de vanligaste parasiterna hos ren. Symptomen hos renen är att den blir svag, då flugans ägg som lagts under huden växer. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista