Vilhelmina

Samebyar bojkottar länsstyrelsens rovdjursmöte

Det årligen återkommande rovdjursmötet där myndigheter och samebyar träffas skulle hållas imorgon.
- Det har varit ett stort missnöje hos många samebyar och bojkott har varit på agendan en längre tid. Nu blir det ingen som åker, säger Benny Jonsson Idre Nya sameby

Benny Jonsson i Sveriges sydligaste sameby, Idre Nya Sameby, har inte packat resväskan för att åka till Vilhelmina och det som skulle bli det tjugonde gången mötet hålls. Det är samebyarna gemensamt som bestämt att bojkotta mötet.

- Jag har egentligen inte varit emot de mötena. De har varit ett informationsmöte och ett möte där vi träffats och fått reda på nya lagar och förordningar som kommit till, säger Benny Jonsson.

Han fick dock kämpa många år innan länsstyrelsen i Dalarna skulle ta sig till mötena. Ifjol var dem på plats men då kom inte länsstyrelsen i Jämtland istället. Många företrädare för samebyarna i Jämtland var då arga och besvikna.

- Problemet har varit att länsstyrelserna inte tagit mötena på allvar. Missnöjet har funnits länge hos många samebyar. Många känner att det inte ger något, säger Benny Jonsson.

Marianne Persson är ordförande för Jijnjevaerie sameby i Jämtland. Hon ser att mötena haft två problem. Att länsstyrelserna skickat underhuggare, som hon uttrycker det, och att samebyarna fått agera åhörare.

- Vi har slängt ord i luften och det blir inget av dem. Vi har också haft synpunkter på innehållet, vi har inte fått sätta agendan. Då vi kommit hem har vi inte direkt haft någon aha-upplevelse. Vi vill vara med i beredningen av mötena, säger hon.

Samebyarna i Jämtland fick i veckan besked om att de får skyddsjaga 19 järvar då rovdjursförlusterna varit för höga, sett till det riksdagsbeslutet om att maximalt tio procent av renhjordarna får stryka med. Ett beslut som Benny Jonsson ser som ett steg i rätt riktning. Enligt honom har enbart deras sameby mist 1000 renar, eller 30 procent, de sista året.

 - Den siffran borde egentligen vara 270 rovdjursdödade renar om riksdagsbeslutet skulle följas, säger han.

 Skulle de inte vara extra viktigt att ses nu då i och med det här beslutet av Jämtlands länsstyrelse?

- Det kan man tycka. Men de hade redan de här uppdraget ifjol. Länsstyrelserna agerar så olika. Dalarna har inte tagit uppdraget på allvar. Lodjursstammen ökar, järvarna blir fler och sen har vi björn och tillfällig vargförekomst också, säger han.

Länsstyrelsens mötessamordnare har inte kunnat nås idag för kommentar.


Lars-Ola Marakatt

lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista