Mathias Kristoffersson, vice ordförande Sameskolstyrelsen. Foto: Marja Påve/Sameradion&SVT Sápmi
Mathias Kristoffersson, vice ordförande Sameskolstyrelsen. Foto: Marja Påve/Sameradion&SVT Sápmi
Sameskolstyrelsen

Sameskolstyrelsens vice ordförande: "Allt ligger på is"

I veckan träffas nämnden för Sameskolstyrelsen. Sameskolornas rektorer och skolchef finns med på föredragningslistan. Men inga stora beslut kommer tas, enligt vice ordförande i nämnden.

Under mötet som pågår onsdag och torsdag kommer man följa upp frågor som rör verksamheten på Sameskolstyrelsen, mest löpande information, enligt vice ordförande Mathias Kristoffersson, Min Geaidnu.

Statens ansvarsnämnd prövar just nu anmälan mot tidigare skolchefen Björn Hedlund. Ansvarsnämndens utlåtande väntas i november, något som tvingar även nämnden för Sameskolstyrelsens att avvakta.

- Det är inte avgjort ännu av Statens ansvarsnämnd och innan vi har ett beslut därifrån så ligger allt på is, kan man säga. Vi kan inte fatta beslut innan vi vet vad vi fattar beslut emot, säger Mathias Kristoffersson, vice ordförande.  

På sameskolan i Tärnaby har man på plats en tillförordnad rektor. Till Kiruna sameskola väntas en ny rektor inom kort, då ansökningstiden till tjänsten löper ut i veckan och man har flera sökanden.

- Vi har flera sökanden som kommer kallas till intervju. Och förhoppningsvis kommer vi snart ha en ny rektor, säger skolchef Annechatrin Brandén.

Imorgon, torsdag, fortsätter mötet med budgetuppföljning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".