Håkan Jonsson. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Svierik / Ruoŧŧa / Sveerje

Håkan Jonsson: Vi vill absolut inte ha en vitbok

2:49 min

Flera moderater vill se en vitbok om oförrätter mot samerna – men det är Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson inte intresserad av.

I en motion till riksdagen föreslår flera moderater en vitbok om de historiska oförrätter som har begåtts mot samerna. Men Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill inte ha någon vitbok.

– Någon vitbok vill vi absolut inte ha, nu siktar vi på en sanningskommission, säger Jonsson.

Flera moderata riksdagsledamöter har skrivit under motionen där de dels föreslår en samisk vitbok, dels en vitbok för tornedalingarna.

Som förebild lyfter man den vitbok som förra året presenterades om hur romerna har behandlats i Sverige under 1900-talet. Men Håkan Jonsson menar att den boken inte är något bra exempel.

– Min bedömning av vitboken man har gjort för romerna är att man bara konstaterar vissa saker, men att det inte får några konsekvenser, säger han.

Sametinget och Diskrimineringsombudsmannen, DO, kom i somras överens om att jobba för en oberoende samisk sanningskommission. En sån kommission skulle vara mer omfattande än en vitbok, menar Håkan Jonsson.

– Vi anser att en vitbok inte täcker det ansvar som staten har mot samerna, säger Jonsson.

Men även om termen vitbok används i riksdagsmotionen, så kan arbetet komma att få en annan form än den romska vitboken.

– Vi har inte låst oss för någon specifik arbetsform eller arbetsmetod, och inte heller för exakt vilket begrepp. Vitbok var det som användes i det romska arbetet och därför har vi valt samma begrepp, men det utesluter ingenting, säger Moderaternas Andreas Norlén, som står bakom motionen.

I motionen från Moderaterna slår man dock fast att vitboken skulle vara en del av det statliga utredningsväsendet. Håkan Jonsson menar att något annat än en oberoende sanningskommission inte är aktuellt är aktuellt från Sametingets sida.

– Jag förstår att de har goda intentioner, men tyvärr blir det inte bra. Vad man hoppas är att man skulle ha drivit på den sanningskommission som vi har inlett ett arbete om tillsammans med DO, säger Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista