Kristina Nordling. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi
Kristina Nordling. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi

Undervisning viktig punkt för Sametingets språknämnd

1:16 min

Sametinget språknämnd håller på att utarbeta en samisk språkpolitisk handlingsplan, som ska bli ett viktig styrdokument för Sametingets språkpolitik.

Kristina Nordling i partiet Min Geaidnu är medlem i språknämnden och hon berättar att de håller på att jobba med handlingsplanen.

- Ja, jag vill helst inte föregå vad som finns i programmet, eftersom det fortfarande är ett arbetsmaterial, säger Kristina Nordling som inte vill kommentera innehållet.

Kristina Nordling säger att Sametingets språkpolitiska handlingsplan ska vara ute på remiss från den 26 oktober till den 6 december, och att den ska skickas till samiska utbildningsinstitutioner i Sápmi, samebyar, sameföreningar och organisationer.

Själv vill inte hon inte säga så mycket om innehållet i handlingsplanen, men hon bekräftar att samisk undervisning och utbildning är en viktig punkt.

- Naturligtvis så är bristen på undervisning och lärarförsörjning några av de huvudpunkterna som kommer med i programmet. Vi har som sagt försökt täcka upp de mest akuta behov som finns just nu, men man måste även se till framtiden för att utveckla språken, säger Kristina Nordling.

Också miniritetsspråklagen som kom 2010 är med i handlingsplanen. Nordling berättar att regeringen håller på med en översyn av minoritetsspråklagen, bland annat på grund av kritik framfört av Sametinget.

 - Det jag kan säga, det finns naturligtvis med i språknämndens arbete. säger Kristina Nordling.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista