Susanne Stenberg. Foto: Johnny Skoglund / Sameradion & SVT Sápmi
Susanne Stenberg. Foto: Johnny Skoglund / Sameradion & SVT Sápmi

Samiskt pris tas bort från Arvidsjaurgalan

1:45 min

Det samiska priset "Årets vägvisare" kommer inte att delas ut på Arvidsjaursgalan, som hålls nu i november.

Orsaken är att kommunen vill att alla ska kunna vara med på prisutdelningen - och inte enbart de som betalat in sig på Arvidsjaursgalan - det säger kommunens samiska koordinator Susanne Stenberg.

– Vi har valt att plocka bort den för att vi tycker att alla ska ha möjlighet att se den här prisutdelningen, säger Susanne Stenberg som är samisk koordinator i Arvidsjaur kommun.

Galor där framgångsrika eller viktiga personer premieras med priser i olika kategorier finns i stort sett i varje kommun, så även i Arvidsjaur. Men förutom de mer traditionella kultur-, ungdoms- och årets företagare-priserna, så har kommunen på Arvidsjaurgalan också delat ut priset Årets Vägvisare - ett pris som gått till någon som gjort nåt betydelsefullt för samisk- och i synnerhet skogssamisk kultur, näringar eller språk.

Elin Omma Lundström var den första som fick priset årets vägvisare och det var år 2013.Men nu ska priset inte längre delas ut på Arvidsjaurgalan tillsammans med de andra priserna.

Förklaringen från kommunens sida är alltså att alla som vill ska kunna vara med på prisutdelningen gratis. För på Arvidsjaurgalan kostar det för den som vill komma in och delta som åskådare under galakvällens festligheter och prisutdelningarna.

 – Vi tycker inte det ska behöva kosta för att kunna delta på denna prisutdelning, säger Susanne Stenberg.

Kommunens samiska koordinator Susanne Stenberg berättar också att kommunen istället kommer att dela ut priset Årets Vägvisare under samehelgen - Storstämningen - i slutet av augusti. Så nästa år är priset Årets vägvisare tillbaka igen, men på annan tid och annan plats och kanske med annan bedömning, för till dess ska kommunen också se över kriterierna.  

- Sen kommer naturligtvis diskussioner att föras om hur vi ska göra det här, utveckla det här, säger Susanne Stenberg, samisk koordinator i Arvidsjaurs kommun.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista