Inger-Ann Omma
Inger-Ann Omma, Vapsten sameby. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Ingen gruva i Rönnbäck men oron finns kvar

1:50 min

Nickel mountain ger upp sina planer på en nickelgruva i Rönnbäck, men det betyder inte att det inte kan bli en gruva ändå. Det här oroar några av dem som Sameradion och SVT Sápmi pratat med.

Planerna på en gruva i Rönnbäck skrotas av bolaget Nickel mountain eftersom de inte längre ser någon lönsamhet i projektet. Men eftersom bearbetningskoncessionen finns kvar till 2037 kan någon annan intressent ta över fram till dess.

Det här är något som oroar bland andra vänsterpartisten Bengt Göran Burman som bor Björkvattsdalen.

- Ja det är klart att, stiger nickelpriserna då kan det ju komma nya intressenter upp och det känns ju inte riktigt tryggt.

Det här oroar också Inger-Ann Omma i Vapsten sameby, som idag är glad över att bolaget lagt ner sina planer.

- Även om Nickel mountain lägger planerna på is, så är ju bearbetningskoncessionen fortfarande på plats, säger Inger-Ann Omma.

Men det finns ju dom som menar att en nickelgruva i Rönnbäcken skulle ge arbetstillfällen och bättre möjligheter att leva kvar i området och därmed kunna bevara sin samiska kultur och identitet. Hur ser du på det resonemanget?

- Det finns människor som är av den uppfattningen och det får man naturligtvis ha förståelse och respekt för. Likväl som vi från rennäringen förväntar oss att människor av en annan uppfattning än den vi ger uttryck för har förståelse och respekt för att vi naturligtvis förespråkar bevarande av naturen och rennäringens grundläggande förutsättningar i området, säger Inger-Ann Omma. 

Efter att verksamheten pausats redan i juni kom det inte som en överraskning att det inte blir en gruva för Tomas Mörtsell, centerpartistiskt kommunalråd i Storuman.

Men han tror att en gruva skulle ha varit positiv för bygden om bolaget klarat av miljöfrågorna.

- Det hade blivit en otroligt stark injektion i bygden med ökad sysselsättning, ökade investeringar, mer liv och rörelse, så det är klart att det hade påverkat hela samhället om gruvan blivit verklighet."

Inte heller vice ordförande i kommunstyrelsen är förvånad över Nickel Mountains besked.

- Signalerna har funnits där länge att det inte skulle bli något av, säger socialdemokraten Karin Malmfjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista