Sprit hälls i ett nubbeglas. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Jiellevárri/Vátjer/Gällivare

Kritik mot företag som döpt en spritsort till Jojk

2:18 min

Koppla inte ihop samisk kultur med sprit eller alkohol. Det kräver Ohnyute Charles som anmälde ett spritbolag som döpt en av sina spritsorter till Jojk.
- Alkohol är inte en del av den samiska kulturen.

Sedan Sápmi koloniserades har många samer hamnat i spritfällan och supit och jojkat och mist sina renar. Ohnyute Charles har dåliga erfarenheter av alkohol och berättar att det funnits problem i släkten.
- Jag har helt slutat med sprit. Jag tål det inte, säger han.

Nu har företaget Lapland Water AB i Gällivare döpt en av sina spritsorter till Jojk och blivit anmälda för diskriminering. Ohnyute Charles som anmält bolaget vill inte att sprit blir synonymt med jojk.

- Man döper inte en flaska till jojk. Alkohol är inte en del av den samiska kulturen, speciellt brännvin. Det måste man komma ihåg. Det här är något som tagit lång tid för att vissa ska lära sig hantera det. Och det finns fortfarande många som inte kan hantera det.

 - Jag tillhör den gruppen som inte kan dricka brännvin. Det är därför jag inte dricker sprit. Det är fortfarande inte riktigt en del av kulturen. Och jag vill inte att det ska bli en del av det.

Men är det inte så att många samer inte vågar jojka nyktra?

- Det har blivit så. Och det är inte bra att folk jojkar dyngraka. Det är kul på sitt sätt. Okey. Men tittar man tillbaka historiskt sett så har många samer jojkat dyngfulla och varit beroende, alkoholister, säger Ohnyute Charles.

Hans anmälan till diskrimineringsombudsmannen är nedlagt meddelar DO.

 ”Det som är förbjudet enligt diskrimineringslagen är att tillhandahålla varor till allmänheten på ett diskriminerande sätt. Varors namn omfattas inte. Vi har dock registrerat anmälan och tar med oss uppgifterna i vårt fortsatta arbete,” skriver Per Holfve utredare på DO.

Curt Emmoth som äger företaget som säljer spritsorten säljer även en nubbe, där en gammal same i samemössa porträtteras på flaskan. I en förklarande text skriver bolaget ”i folkmun kallad Lappnubben, baseras på ett klassiskt snapsrecept med ett unikt inslag som gör den till en snaps med det där lilla extra.”

Ohnyute Charles har inte sett flaskan men upprörs av de nya uppgifterna.

- Jag tycker att det är fel att använda bilden av en same för att marknadsföra en produkt och jag har aldrig hört talas om lappnubbe.

Curt Emmoth säger att varumärket de säljer är godkänt av patent- och registreringsverket.

- Vår ambition är inte att stöta sig med någon. Oavsett vad man håller på med är det så att det inte faller alla i smaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista