Stuor Muorkke / Stora Sjöfallet

Stora Sjöfallet faller igen

Många glädjes åt att Stora Sjöfallet åter är i sin forna glans, om än för en stund. Vattenfall släpper vatten från Suorvadammen för att Vietas Kraftstation repareras. 

Det är ett ovanligt syn, att det forsar ordentligt i Stora Sjöfallet.
Vattenfall AB reparerar Vietas kraftstation. Istället för att magasinera vattnet som skulle gått in i kraftstationen, så släpper dom ut den från Suorvadammen. 

Fredrik Svalin, platschef på Stora Sjöfallet hotell, är ute för att uppleva fallet. 

– Det är helt otroligt, det är väldigt sällan det händer. Och det är en stor skillnad för hur det är vanligtvis, säger Fredrik Svalin.

Stora Lule älv är dämd i flera omgångar sedan början på 1900-talet. Vattenfall har 15 kraftstationer i Stora och Lilla Lule älvar från Ritsem i väst till Boden i öst. 

– Vi har väldigt mycket vatten i dammen, vi ligger ungefär en meter under vår högsta gräns. Och vi vill ha lite marginal i magasinet, därför spiller vi ut vattnet. Vattnet återanvänds längre ner i systemet, säger Peter Stedt, pressekreterare i Vattenfall AB.

Ungefär 400 kubikmeter i sekunden är det som släpps från magasinet. Men det är ovanligt att Vattenfall släpper ut så mycket vatten från Suorvadammen. Och det kommer inte hända på ett bra tag igen. 

– Nej, vi måste producera i dom kraftverk vi har. 400 kubikmeter, det är mycket produktion, säger Peter Stedt.

– Många som kommit nu, har varit här på 50-60 talet när det var som störst. Dom berättar historier hur det var. Det är jätte kul att uppleva det, säger Fredrik Svalin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".