Maria Löfgren, rektor för lärarhögskolan vid Umeå Universitet. Foto Privat.
1 av 2
Maria Löfgren, rektor för lärarhögskolan vid Umeå Universitet. Foto Privat.
Ubmeje/ Umeå

Ingen utbildar sig till samiskalärare trots regeringens miljonsatsning

2:48 min

Regeringen satsar två miljoner per år för att få fler samiska lärare. Men planerade utbildningen hade bara en sökande. Personen valde att studera annat och utbildningen har inte startats.

För två år sen fick Umeå Universitet ansvaret för att anordna en lärarutbildning i samiska. Ifjol fick Universitetet examensrätt och tanken var att utbildningen skulle vara igång från och med i höst. Men bara en sökte den femåriga utbildningen. Dessutom var det också så att personen aldrig började utan valde studera något annat.

- Jag tycker det är jättetråkigt. Men samtidigt kommer vi att ta nya tag och försöka öppna nya vägar att läsa till lärare i samiska, säger Maria Löfgren, rektor på lärarhögskolan vid Umeå Universitet.

För fem år sen tittade högskoleverket på hur samiska lärarbristen skulle förebyggas. I rapporten, där experter från alla nationella minoriteter deltog, föreslogs att att 11,6 miljoner skulle vara rimligt att Umeå Universitet skulle få för att ha ansvaret för samiska och meänkieli.

Regeringen anslog två miljoner årligen till Umeå Universitet för att utbilda samiska lärare. Målet var att utbilda ämneslärare för högstadiet och gymnasiet. Men det var bara en sökande, och denne valde att inte börja utbildningen. Kvar står rektor Maria Löfgren med 0 elever.

 - Det var första gången vi utlyste det här. Det kanske inte är alla som känner till att det går att läsa till lärare i samiska. Det har inte varit i kvällsnyheterna även om vi har försökt informera så gott vi kunnat.

Känner du att du kunde gjort någonting annorlunda för att få fler studenter att läsa till samiskalärare?

- Möjligtvis att vi skulle kunnat informera ännu mer i fler kanaler om den här möjligheten.

Vid sidan om det här projektet finns ytterligare ett som skolverket lanserat.  Tjugo personer läser till Meänkielise länk nedanoch samiska modersmålslärare på distans via Umeå Universitet och ska vara färdigutbildade om ett år. (se länk nedanför.)

Nu tittar även Maria Löfgren om ämneslärarutbildningen kan göras om till nästa år, där hon bland annat ser över om utbildningen just kan ske på distans.

Kritiken från samiskt håll har bland annat varit att inga grundskolelärare utbildas. Men Marie Löfgren säger att dagens regelverk ger 7-9 lärare möjlighet att undervisa för årskurserna 4-6. Hon har dock tagit till sig av kritiken och börjat arbetet med att få en ändring på regelverket som säger att inga ämneslärare kan utbildas för grundskolan.

- Vi har redan påbörjat med ett samarbete med andra lärosäten som har ansvar för andra minoritetsspråk. Där vi tänker oss att vi ska lobba för att starta en grundlärutbildning mot årskurs 1-3 och 4-6 i samiska språk. Så vi kan utbilda lärare för de tidigare åldrarna. Det är framförallt där som jag förstått som det verkligen behövs många lärare. Idag tillåter inte förordningen att det förs in samiska i grundlärarutbildningen, vi skulle vilja lobba för en förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista