Lars Berggren
Lars Berggren, jobbar med rennäringsfrågor på Skogsstyrelsen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Ett sätt att komma vidare med renskogsavtal

Lars Berggren: Den risken har ju framförts.
2:40 min

Trots invändningar från Svenska samernas riksförbund föreslår Skogsstyrelsen renskogsavtal på försök. Men skogskonsulent Lars Berggren, som jobbar med rennäringsfrågor på Skogsstyrelsen, menar att det är ett sätt att komma vidare i frågan.

- Den har ju varit uppe på bordet tidigare och skulle man inte föreslå någonting nu, så vet vi inte när renskogsavtal kommer upp. Och det verkar inte hända att man utreder så mycket själv i rättighetsfrågorna, säger Lars Berggren, som jobbar med rennäringsfrågor på Skogsstyrelsen.

I sin färska lägesrapport till regeringen menar Skogsstyrelsen att renskogsavtalen ska ge rennäring och skogsbruk bättre förutsättningar att samsas på samma marker.

Avtalen ska vara ett möjligt komplement till andra insatser som samråd, gemensamma målbilder för hänsyn, utvecklad geografisk information som renbruksplaner och olika former av dialog och samverkan - där Lars Berggren särskilt lyfter fram dialog och kunskapsutbyte mellan renskötare och skogsbrukare för att öka förståelsen mellan parterna.

Men, som sameradion och SVT Sápmi berättat tidigare, är Svenska samernas riksförbund skeptiska till avtalen eftersom ingen vet vad de skulle kunna få för konsekvenser för sedvanerätten.

- Ja, den risken har ju framförts och egentligen har jag inte kompetens att helt och fullt avgöra det, men att jobba vidare i en försöksverksamhet ger ju en möjlighet att utreda den här frågan, säger Lars Berggren.

Så i sin lägesrapport till regeringen föreslår Skogsstyrelsen nu en treårig försöksverksamhet med renskogsavtal, trots att Svenska samernas riksförbund inte tycker att renskogsavtal ska prövas i praktiken innan rättsläget är utrett.

Och Lars Berggren, som inte vill runda SSR:s kritik utan jobba med det här, håller med om att rättsläget borde ha utretts innan.

- Ja, det vore önskvärt. Jag tror man behöver jobba på båda fronterna samtidigt. Om man bara utreder är det svårt att hitta alla fall där avtal skulle kunna vara möjliga. Framförallt att jobba vidare med vad som är god hänsyn vid skogsbruk mot rennäringen, säger Lars Berggren på Skogsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".