Rester efter tjuvslaktade renar inom Västra Kikkejaurs sameby. Foto: privat
1 av 2
Rester efter tjuvslaktade renar inom Västra Kikkejaurs sameby. Foto: privat
Rester efter tjuvslaktade renar inom Västra Kikkejaurs sameby. Foto: privat.
2 av 2
Rester efter tjuvslaktade renar inom Västra Kikkejaurs sameby. Foto: privat.
Árviesjávrrie/ Arvidsjaur

Renstöld uppdagad i Västra Kikkejaur sameby

Jonas Stenberg: Ingen bekväm känsla
1:49 min

Ännu ett fall av renstölder har nu uppdagats. Det handlar om slaktrester som återfunnits efter tjuvslaktade renar inom Västra Kikkejaur sameby. Det var renskötaren Jonas Stenberg som i fredags hittade slaktresterna i ett sandtag efter ett tips.

- Det här är ju ingen bekväm känsla, absolut inte. Jag tyckte att det var nog hårresande att titta på Kalla Fakta om renstölder i Gällivaretrakten, säger renskötaren Jonas Stenberg från Västra Kikkejaur sameby.

Området där slaktresterna har hittats tillhör Västra Kikkejaurs året-runt-marker i Arvidsjaurs kommun. Under hösten har samebyn haft mycket ren i området där fyndet påträffades. Det rör sig om två kalvar och en vaja, varav en av kalvarna kunde identifieras tillhörande Västra Kikkejaurs sameby. Renskötaren Jonas Stenberg anmälde direkt händelsen till polisen, som kom omedelbart:

- Jag ska passa på och ge stora tummen upp för ett väldigt bra bemötande och med kort varsel kunde en tjänsteman komma ut och dokumentera slaktresterna medans jag var kvar på platsen.

Men trots att ärendet nu är anmält så tror Jonas Stenberg att chansen är ytterst liten för att få fast någon för brottet. Dels för att slaktresterna är gamla men också för att bevisningen är svag. Men Jonas Stenberg tycker att det är viktigt att ändå anmäla.

- Det som inte finns på papper det har ju inte hänt, men för statistiken är det ju bra.

Det framgår också av slaktresterna att det är mycket amatörmässigt gjort, säger Jonas Stenberg. Men det som förundrar honom mest är att slaktresterna har lämnats så öppet.

- Man kanske vill att det ska synas. Eller så är det en panikåtgärd, att man har varit så kallsvettig, att man bara har svängt in och kastat av det där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".