1 av 2
Skådespelaren Sarakka Gaup på scen Foto: Alexander Linder / P4 Norrbotten
2 av 2
Skådespelaren Sarakka Gaup på scen Foto: Alexander Linder / P4 Norrbotten

Utsåld premiär för Reaktor

Sarakka Gaup: Vi vill snacka om samtid, politik och hur världen kan ändras
2:04 min

Giron Sámi teáhter har nu på fredag premiär i Kiruna för sin nya teaterföreställning Reaktor. Tidigare idag var det pressvisning och vi var självklart på plats.

Teaterföreställningen ska ta oss till framtiden, där representanter inom renskötseln har börjat med utvinning av energi och mineraler. Efter en explosion i kärnkraftverket i Enari flyr tre personer till ett trångt skyddsrum, de blir fast där i veckor utan att veta om dom ska överleva.

Föreställningen är skriven av Kenneth Heatta som för första gången tar rollen som manusförfattare. För regin står Anita Suikkari och skådespelarna i föreställningen är Sarakka Gaup, Paul Ol Jona Utsi, Anna Åsdell och Elina Israelsson.

Reaktor börjar sin turné med utsåld premiär i Kiruna. Senare kommer föreställningen visas bland annat i Jokkmokk, Umeå och Östersund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".