1 av 3
Anne-Marge Päiviö och Anna Inga vid Kiruna sameskola läser till förskollärare. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 3
Anne-Marge Päiviö och Anna Inga vid Kiruna sameskola läser till förskollärare. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolstyrelsen chef, AnnChatrin Brandén menar att man behövde satsningen. Foto: SVT
3 av 3
Sameskolstyrelsen chef, AnnChatrin Brandén menar att man behövde satsningen. Foto: SVT
Sápmi

Sameskolstyrelsen satsar på förskollärare

I höst har sex anställda på olika sameskolor i Sverige börjat studera till förskollärare vid högskolan i Kautokeino. Två av dem är Anne-Marge Päiviö och Anna Inga vid Kiruna sameskola.

Här ovan ser du tv-inslaget på samiska. 

Utbildningen till förskollärare är på distans mot samiska högskolan i Kautokeino, Nordnorge. Från början var det åtta som började utbildningen men två stycken har under hösten valt att sluta. De som utbildar sig är från sameskolorna i Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Karesuando. Det är en stor satsning som sameskolstyrelsen gör.

- Vi har pensionsavgångar inom de närmaste åren och vi har personal som arbetar på förskolorna som inte har utbildning och behörighet. Därför måste vi göra den här satsningen, säger sameskolchefen AnnChatrin Brandén.

I dagsläget är det osäkert hur stor den slutgiltiga summan för utbildningen kommer att bli enligt sameskolchefen. Det beroende på att antalet träffar som kommer att genomföras under utbildningen inte är fastställt i dagsläget. Men Sameskolstyrelsen bekostar hela utbildningen för eleverna, bland annat betalar de all kurslitteratur, resor till och från Kautokeino och boende där under träffarna. Pengarna för att bekosta den här satsningen tas från kompetensutvecklingspengarna.

Under utbildningen som pågår under fyra år kommer de som studerar också att arbeta parallellt, ungefär 60 procent varje månad.

- Det här är inte den enda satsningen vi gör, efter jul har vi en anställd i Tärnaby som ska börja studera vid Umeå universitet, säger AnnChatrin Brandén. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista