Oscarsstatyett. Foto: Matt Sayles/AP/TT
Foto: Matt Sayles/AP/TT

Sápmi kan få en Oscar

Filmen Stoerre Vaerie har chans till en Oscarnominering, det efter att filmen fick priset för bästa svenska kortfilm på Uppsalas internationella kortfilmfestival.

- Det är ju fantastiskt, det känns surrealistisk faktiskt, säger filmregissören Amanda Kernell.

Amanda Kernells kortfilm Stoerre Vaerie fick priset för bästa svenska kortfilm på Uppsala internationella kortfilmfestival och har därmed chansen att nomineras till en Oscar som är världens mest prestigefyllda filmpris.

Amanda Kernell berättar att det här inte är något hon tänkt på förrän nu. Det känns ganska lång borta menar hon, när hon filmat hemma i Västerbotten med folk hon känner, att det sitter en Oscarsjury och överväger om filmen skall nomineras i Los Angeles.

-  Det betyder jättemycket, men för mig personligen betyder det ännu mer för varje person man kan beröra, att filmen når en publik. Men det betyder också att vinna priser. Kanske fler ser den då, säger Amanda Kernell.

Priset som Amanda Kernell fick av Uppsala internationella kortfilmfestival var en bronsstaty av en fågel som hon gav bort till sin farmor för att filmen Stoerre Vaerie är tillägnad den äldre generationen.

- Det vore helt sjukt, det vågar jag inte tänka på, vet inte riktigt om jag gör en Oscarsfilm, vi får se om hur det går med långfilmen, säger Amanda Kernell.

Kortfilmen Stoerre Vaerie kommer att visas på SVT den 8 januari.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista