Nordiska rådet vill se samnordisk finansiering av samiskt filminstitut

3:56 min

Nordiska rådet uppmanar Sverige, Norge och Finland att gemensamt komma överens om en långsiktig finansiering av Internationellt samiskt filminstitut.

Med röstetalet 55 för och 15 mot bifölls på torsdagen ett förslag om att länderna gemensamt genom ekonomiskt stöd ska ge Internationellt samiskt filminstitut möjlighet att bredda sin verksamhet, så att det också omfattar svenska och finska Sápmi.

Filminstitutet ligger idag i Kautokeino och institutets direktör Anne Lajla Utsi säger att dagens verksamhet ofta stannar inom landets gränser.

– Även om filminstitutet redan är internationellt, så är verksamheten inte internationell, sa Utsi till NRK förra veckan.

Bakom förslaget står Torgeir Knag Fylkesnes från Sosialistisk Venstreparti. I beslutet så uppmanar Nordiska rådet Sverige, Norge och Finland att hitta former för en långsiktig och bärkraftig finansiering av samiska filminstitutets verksamhet. 

Länderna får tre år på sig att komma överens om hur det ska gå till och under den tiden går Nordiska rådet in med nödvändig finansiering för Internationellt samiskt filminstitut. Filmarbetaren Oskar Östergren gläds åt beslutet.

– Det är någonting som det har jobbats väldigt hårt för under lång tid från Samiska filminstitutets sida. Det kan bara vara positivt, säger Östergren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista