Per Bolund, MP
Per Bolund, MP. Foto: TT

Inget stopp för svenska pengar i utländska gruvor

2:55 min

Urfolk fördrivs när svenska pensionspengar investeras i Latinamerika, menar kritiker. Men enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer nya regler förbättra situationen.

De allmänna pensionsfonderna har hand om pensionspengar för miljontals svenskar. Via AP-fonderna har vi investerat hundratals miljoner i gruvprojekt runt om i Latinamerika.

Nélida Ayay Chilón kommer från Cajamarcaprovinsen i Peru, och hon berättar att den guldgruva som AP-fonderna investerat i i hennes hemtrakter har gjort marken obrukbar och vattnet förgiftat.

För ett par år sen dödades flera personer i samband med protester mot gruvorna.

– Det är så orättvist, hur kan dom inte förstå ett helt folk som bara vill ha rättvisa? Dom fortsätter ha sina aktier och investeringar i bolag som bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger Nélida Ayay Chilón.

Just nu håller man på att utarbeta nya regler för AP-fonderna – bland annat ska man ta större hänsyn till hållbarhet. Men fortfarande är det huvudsakliga målet för fonderna att maximera avkastningen, och någon särskild skrivning om urfolks rättigheter är inte aktuell.

– Jag är också övertygad om att utvecklingen på finansmarknaden kommer göra det lönsamt för AP-fonderna och andra aktörer att investera i det som är både miljömässigt och socialt hållbart, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Sameradion & SVT Sápmi.

Urfolkrepresentanter som får sina marker förstörda vädjar till Sveriges regering att dra sig ur de här projekten i Latinamerika. Vad säger du till dem?

– Jag vill säga att Sverige är en av de starkaste föregångarna när det gäller att driva hållbarhetsfrågor på internationell nivå, men också i svensk politik. Vi har höga ambitioner och en tät och intensiv dialog med både privata och offentliga investerare. Från regeringens håll är vi tydliga med att vi förväntar oss att de ska lyfta hållbarhetsfrågorna väldigt högt och ha dem i fokus. Det gör vi i dagsläget och det kommer vi göra i framtiden.

Tror du att det är en tröst för de urfolk som fördrivs från sina hem på grund av AP-fondernas investeringar?

– Jag tror man tycker det är viktigt att det finns aktörer som Sverige, som hela tiden tar striden på internationell nivå och som driver på inom FN-systemet och andra system att man ska respektera både miljömässiga och sociala hållbarhetsfrågor. Om inte Sverige gjorde det så skulle situationen vara betydligt värre, säger Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista